Extract de fenicul (Foeniculum vulgare) (plante medicinale)

Ce este feniculul?

Feniculul este o leguma asemanatoare telinei, cu o aroma interesanta de anason si de lemn dulce. Planta provine din regiunea sud-mediteraneana. Denumirea stiintifica a feniculului este Foeniculum vulgare.

Ce contine feniculul?

Bulbul contine compusi fenolici, inclusiv bioflavonoide, acizi fenolici, taninuri, cumarine si acizi hidroxicinamici.
Semintele de fenicul sunt bogate in antioxidanti flavonoidici si o multitudine de micronutrienti. Semintele sunt, de asemenea, folosite pentru a obtine ulei esential de fenicul.
Un bulb mediu de fenicul crud (aproximativ 234 de grame) contine aproximativ:
72,5 calorii
17,1 grame carbohidrati
2,9 grame proteine
0,5 grame de grasime
7,3 grame de fibre
28,1 miligrame de vitamina C (47% DZR)
969 miligrame de potasiu (28% DZR)
0,4 miligrame de mangan (22% DZR)
63,2 micrograme de folat (16% DZR)
117 miligrame de fosfor (12% DZR)
115 miligrame de calciu (11% DZR)
39,8 miligrame de magneziu (10% DZR)
1,7 miligrame de fier (9% DZR)
0,2 miligrame de cupru (8 procente DZR)
1,5 miligrame de niacina (7% DZR)
314 unitati internationale de vitamina A (6% DZR)
0,1 miligrame de vitamina B6 (5% DZR)
0,5 miligrame de acid pantotenic (5% DZR)
0,1 miligrame de riboflavina (4% DZR)

Beneficiile feniculului

1. Fortifica sistemul osos

Datorita continutului de calciu, feniculul poate ajuta la mentinerea rezistentei si sanatatii osoase. O cana de fenicul contine aproximativ 43 de miligrame de calciu. Cercetarile sustin ca o crestere a aportului de calciu din surse alimentare creste densitatea minerala osoasa. Feniculul contine, de asemenea, magneziu, fosfor si vitamina K, care joaca toate un rol important in mentinerea rezistentei osoase.

2. Imbunatateste sanatatea pielii

Feniculul este bogat in vitamina C, oferind aproape jumatate din doza zilnica recomandata intr-un singur bulb. Vitamina C este un antioxidant puternic care poate ajuta la reducerea efectelor nocive produse de radicalii liberi care pot duce la imbatranirea prematura.
Cercetarile sugereaza ca acidul ascorbic este, de asemenea, necesar pentru formarea de colagen si este un instrument puternic in protejarea aspectului pielii, facandu-l o alegere excelenta pentru a incetini in mod natural imbatranirea. Deficitul de vitamina C se numeste scorbut, care se manifesta prin incapacitatea organismului de a forma corect colagen, ducand la sangerari gingivale si sangerari subcutanate.
Datorita acestor functii, aportul adecvat de acid ascorbic este esential pentru reducerea aspectului ridurilor si mentinerea pielii sanatoase. Doza zilnica recomandata este de 60 de miligrame pe zi, iar consumul din surse alimentare integrale, cum ar fi feniculul proaspat, va va ajuta sa va mentineti pielea sanatoasa din interior spre exterior.

3. Poate sa scada tensiunea arteriala

Feniculul poate ajuta la scaderea tensiunii arteriale si a inflamatiei datorita continutului sau ridicat de potasiu si continutului scazut de sodiu. 
Consumul unei diete care include alimente sanatoase cu potasiu poate reduce semnificativ tensiunea arteriala sistolica in comparatie cu o dieta bogata in sodiu. Este nevoie de aproximativ patru saptamani de consum a unei diete bogate in potasiu pentru a observa o scadere a tensiunii arteriale.

4. Poate ajuta la imbunatatirea digestiei

Feniculul este inclus in dieta Sindromului GAPS (manifestat prin simptome digestive si psihologice) datorita capacitatii sale de a imbunatati digestia. Deoarece feniculul contine 7 grame de fibre alimentare, poate ajuta la mentinerea unui sistem digestiv sanatos. Feniculul in sine poate actiona ca un laxativ, ajutand la eliminarea toxinelor.
De asemenea, in anumite culturi este obisnuit sa mesteceti semintele de fenicul dupa mese pentru a ajuta digestia si a elimina respiratia urat mirositoare. Unele dintre uleiurile gasite in fenicul ajuta la stimularea secretiei sucurilor digestive.
Feniculul poate fi, de asemenea, benefic pentru persoanele cu reflux acid. Adaugarea acestuia in dieta poate ajuta la echilibrarea nivelului pH-ului, in special la nivelul stomacului si poate reduce refluxul acid ce apare dupa mese.

5. Creste Satietatea

Fibrele nu contin calorii si cresc in volum in contact cu lichidele, crescand astfel satietatea. 
Studiile arata ca dietele bogate in fibre pot ajuta in procesul de slabit. Un studiu* din 2001 a constatat ca participantii care au adaugat 14 grame de fibre pe zi in dieta lor, fara a schimba nimic altceva, au mancat cu aproximativ 10 la suta mai putine calorii pe zi si au slabit aproximativ patru kilograme intr-o perioada de timp de patru luni.

6. Poate reduce simptomele colicilor

S-a dovedit ca uleiul de fenicul reduce durerea si creste motilitatea intestinului subtire, facandu-l un remediu natural excelent pentru colici. De asemenea, ajuta la calmarea sugarului si la reducerea distensiei abdominale.

7. Poate avea efect anticancerigen

Feniculul a fost folosit de secole in medicina chineza pentru a ajuta la tratarea afectiunilor inflamatorii, cum ar fi muscaturile de insecte sau durerile de gat. Capacitatea sa de a reduce inflamatia i-a determinat pe cercetatori sa investigheze daca proprietatile sale ar putea fi aplicate altor boli inflamatorii, inclusiv diferitelor forme de cancer.
Feniculul contine un ulei numit anetol, despre care s-a demonstrat in unele studii clinice* ca  are efect anticancerigen, ajutand la reducerea cresterii celulelor canceroase de san. Se crede ca anetolul reduce inflamatia care poate duce la dezvoltarea cancerului, desi sunt necesare cercetari suplimentare pentru a determina cum poate fi utilizat exact.
Alti nutrienti antiinflamatori se gasesc si in fenicul, in special seleniul, un oligomineral care poate ajuta la scaderea ratei mortalitatii prin cancer. Un studiu amplu cu peste 8.000 de participanti a constatat ca seleniul a redus mortalitatea si a scazut incidenta viitoare recidive.

8. Poate sa scada riscul de boli cardiace

S-a demonstrat ca alimentele fibroase ajuta la reducerea nivelului de colesterol din sange. Ele pot ajuta la reducerea riscului generat de atacuri de cord si accident vascular cerebral, ajutand la scaderea colesterolului din sange la un nivel normal. 
Continutul de fibre si potasiu fac din fenicul un bun remediu pentru reducerea riscului de boli cardiovasculare prin scaderea atat a colesterolului, cat si a tensiunii arteriale. Feniculul este, de asemenea, bogat in alti nutrienti potential cardioprotectori, cum ar fi acidul folic si vitamina C.

9. Poate ajuta la intretinerea sanatatii ochilor

Degenerescenta maculara este cauza principala a pierderii vederii cauzata de varsta. Desi cauza exacta este necunoscuta, antioxidantii care ajuta la reducerea inflamatiei, cum ar fi anumite flavonoide, vitamina C si zinc, pot ajuta la imbunatatirea vederii sau la incetinirea progresului bolii. Datorita continutului ridicat de flavonoide, vitamina C si minerale, feniculul poate ajuta la reducerea daunelor oxidative si a inflamatiei si poate ajuta la prevenirea degenerescentei maculare.

10. Poate reduce simptomele menopauzei

 Cercetatorii* au concluzionat ca feniculul poate ajuta la ameliorarea simptomelor menopauzei la femeile cu niveluri scazute de estrogen, precum si la cele care au experimentat menopauza precoce sau au avut histerectomie. Cu toate acestea, este necesar un studiu mai amplu pentru a confirma aceste constatari.
O meta-analiza* din 2018 publicata in Journal of Menopausal Medicine a constatat ca atunci cand feniculul este utilizat pentru ameliorarea simptomelor menopauzei, ajuta si la reducerea mancarimii vaginale, uscaciunea, problemelor de somn si simptomele vasomotorii, cum ar fi transpiratii nocturne si bufeuri. Feniculul a ajutat, de asemenea, la imbunatatirea functiei sexuale si a satisfactiei sexuale.

11. Poate stimula productia de lapte matern

Feniculul este folosit ca agent galactagog pentru femeile care alapteaza. Compusii cu efect galactagog cresc secretia de lapte matern.

Care sunt posibilele reactii adverse ale feniculuilui?

Desi pentru majoritatea oamenilor feniculul este o alegere excelenta si sanatoasa, persoanele cu anumite afectiuni medicale pot fi nevoite sa limiteze sau sa evite consumul acestei plante medicinale. Unii oameni pot fi alergici la anumite condimente si, prin urmare, ar trebui sa evite consumul de seminte de fenicul.
Datorita continutului ridicat de potasiu, persoanele care sufera de boli de rinichi ar trebui sa limiteze cantitatea de fenicul pe care o consuma. Persoanele care administreaza beta-blocante, care sunt de obicei prescrise pentru a ajuta la controlul tensiunii arteriale, pot avea, de asemenea, niveluri crescute de potasiu si ar trebui sa evite feniculul.

Bibliografie:

Christine Ruggeri, Top 11 Fennel Benefits, Dr. Axe official website

Jillian Kubala, 10 Science-Based Benefits of Fennel and Fennel Seeds, Healthline official website

 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 06-09-2023

Produse care contin Extract de fenicul (Foeniculum vulgare)

Non-farma (12)
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Produs in Romania
Antistres, 60 capsule, Steaua Divina

Antistres, 60 capsule, Steaua Divina

24,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Ceai Bio Focul Vietii, 18 plicuri, Sonnentor

Ceai Bio Focul Vietii, 18 plicuri, Sonnentor

17,50 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Produs in Romania
Stimularea lactatiei Mami si Bebe, G85, 60 capsule, Fares

Stimularea lactatiei Mami si Bebe, G85, 60 capsule, Fares

Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Produs in Romania
Sirop Bronchofort extra, 100 ml, Pro Natura

Sirop Bronchofort extra, 100 ml, Pro Natura

11,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Produs in Romania
BronchoFort, 60 capsule, Pro Natura

BronchoFort, 60 capsule, Pro Natura

16,50 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Produs in Romania
BronchoFort, 150 capsule, Pro Natura

BronchoFort, 150 capsule, Pro Natura

43,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Ceai din Fructe de Fenicul, 50 g, Larix

Ceai din Fructe de Fenicul, 50 g, Larix

(1)
4,50 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Produs in Romania
Sirop Broncho Fort Night, 100 ml, Pro Natura

Sirop Broncho Fort Night, 100 ml, Pro Natura

11,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Eudigest, 30 capsule, Parapharm

Eudigest, 30 capsule, Parapharm

(1)
18,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Ceai organic pentru stimularea lactatiei, 20 plicuri, Hipp

Ceai organic pentru stimularea lactatiei, 20 plicuri, Hipp

18,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Produs in Romania
Ceai Mami si Bebe, Stimularea Lactatiei G77, 20 plicuri, Fares

Ceai Mami si Bebe, Stimularea Lactatiei G77, 20 plicuri, Fares

(3)
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Ceai organic instant pentru stimularea lactatiei, 200 g, Hipp

Ceai organic instant pentru stimularea lactatiei, 200 g, Hipp

19,00 LEI

Vezi Politica de confidentialitate date personale